A taste of perfection

Hugo Verrieststraat 13
8870 Izegem
België


Contact
door The Gentleman Bartender 6 november 2020
Etymologie Er is veel onderzoek gedaan naar de etymologie van het woord "cocktail", maar de werkelijke oorsprong is nooit gevonden. De (waarschijnlijk) eerste keer dat het woord in de betekenis "drank" in gedrukte vorm opduikt is in The Farmer's Cabinet van 28 april 1803: “Drank a glass of cocktail—excellent for the head...Call'd at the Doct's. found Burnham—he looked very wise—drank another glass of cocktail.” Echte duidelijkheid over de herkomst is er eigenlijk niet. Maar hier zijn mijn 2 favorite verklaringen. Het woord zou zijn afgeleid van coctel, een Maya woord voor gefermenteerde vruchtensappen. Dit werd door 16e-eeuwse Spanjaarden aangetroffen in Yucatan. Zij namen het concept mee naar Europa en de naam werd in het Engels verbasterd tot "cocktail", dit om een mix van gefermenteerde vruchtensappen en distillaten aan te duiden. Het woord Coctel wordt ook vandaag de dag nog in Latijns-Spaanse landen gebruikt. Koloniale tavernes hielden hun dranken (rum, brandy, whisky, gin, applejack) in vaten. Het laatste restje in zo'n vat was minder van kwaliteit en werd daarom overgegoten in een gecombineerd vat, dat dan tegen een gereduceerd tarief werd aangeboden. De kraan in een vat wordt ook wel aangeduid als cock, het restje drank onder de cock als tail, vandaar Cock-tailings. Definitie Een cocktail is een mengsel van minimaal drie ingrediënten, waarvan er twee drinkbaar moeten zijn en één alcohol moet bevatten . Bestaat het drankje maar uit 2 ingrediënten is het dus een mixed-drink & geen cocktail. Talk cocktail Waarom besteld de legendarische 007 zijn cocktail Shaken, not stirred? Als je een cocktail shaked komt er meer smeltwater in de cocktail, waardoor hij dus ook net iets minder sterk is. Dus ja, 007 kan niet zo goed tegen sterke cocktails, zou dit zijn zacht kantje zijn? Maar hoe bestel je nu wat je wilt? Er zijn een paar dingen die je moet weten; shaken in een cocktailshaker stevig shaken met veel ijs, dit koelt de cocktail en brengt wat lucht erdoorheen. stirred kort de cocktail in een mengbeker roeren met ijs om zo hem de juiste temperatuur te geven. straight up hier kan er wat verwarring zijn. vaak bedoelen mensen hier mee "neat" of puur. maar "straight up" wil eigenlijk zeggen gekoeld. want sterke dranken worden meestal op kamertemperatuur gedronken. Dus als je bijvoorbeeld een gekoelde cognac wilt, dan zeg je 1 cognac "straight up". Neat dit wil dus zeggen zonder ijs, niet gekoeld. Puur natuur!! Getting Jigger with it Wat heb je echt basic nodig voor zelf wat te gaan spelen? Heel veel termen zijn Engels omdat de cocktail gepopulariseerd is door de Amerikanen. Jigger een barmaatje met 2 kuipjes. Het kleine kuipje (de pony) is exact de helft van het grootste kuipje (jigger) Barlepel een lange lepel met aan het uiteinde een platte kant om te stampen of een vorkje om bijvoorbeeld olijven uit de pot de prikken. De barlepel heeft zijn lange vorm om te helpen bij het stirren, de lange kant helpt bij de stevigheid en snelheid van het stirren. Het lepel gedeelte kan ook als meeteenheid gebruikt worden. Dit is meestal het formaat van een theelepel. Bostonshaker een shaker die bestaat uit een beker (meestal RVS) en een mengbeker. Eens je ze op elkaar zet is deze shaker goed afgesloten. Met een lichte tik tegen de zijkant kan je deze zegel terug breken. Ook heb je meestal een strainer nodig als je deze shaker gebruikt. Strainer een barzeef, de meest gekende van deze is de Hawthorne-strainer. (een zeef met een veer op) Ijsblokken ijs is niet zomaar ijs!!! Hoge kwaliteit ijs smelt namelijk veel trager en bevat minder onreine deeltjes. Dus geen smaak beïnvloeding. ijsemmer ja, je moet je ijs ergens bewaren he :-) Snijplank om je citrusvruchten te snijden of andere garneringen te gaan snijden Muddler een houten of RVS staaf die aan de kop tandjes heeft om je ingrediënten te pletten of te stampen en dan nu spelen & proeven he!
Share by: